6147 Logoschetsen Lotify_DEF_lotify logo without tagline gradient (3)

Een betrouwbare winactie opzetten? Lees deze 8 tips!

Wanneer je een online winactie opzet, is het belangrijk dat deze betrouwbaar wordt opgezet. Je hebt geen vergunning nodig voor het opzetten van een promotioneel kansspel (winactie), er zijn echter wel voorwaarden waar je aan moet voldoen. Daarnaast versterkt het de geloofwaardigheid van de winactie wanneer duidelijk is dat er onafhankelijk een winnaar wordt gekozen. Onderaan de streep is een betrouwbare winactie essentieel om de integriteit van je merk te behouden en deelnemers tevreden te stellen.

Redenen om een betrouwbare winactie op te zetten:

Om je te helpen met het opzetten van een betrouwbare winactie, geven we je onze 8 belangrijkste tips. En in de afsluiter kun je ook lezen wat je vooral niet moet doen. Overweeg je om een winactie op te zetten? Lees er meer over op onze pagina hoe je bij Lotify snel en eenvoudig een winactie kunt opzetten. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag op weg.

1. Duidelijke transparante regels

Stel duidelijke regels op voor de winactie en zorg voor transparante communicatie over deze regels, prijzen, deelnemingsvoorwaarden en de selectieprocedure van de winnaar. Denk ook bijvoorbeeld aan leeftijdsbeperkingen en een duidelijke einddatum. 

Het makkelijkste is om dat te doen op de plek waar de inschrijving voor de winactie plaatsvindt. Is het te veel tekst voor bijvoorbeeld social media? Maak dan een samenvatting van de belangrijkste punten en verwijs naar een pagina of document waar alle regels vermeld staan.

2. Geen aankoopverplichting bij de winactie

Zorg ervoor dat deelname aan de winactie gratis is en dat deelnemers geen producten of diensten hoeven te kopen om mee te doen. 

Wanneer je geld vraagt voor deelname aan een winactie wordt het een loterij en zit je ook vast aan strenge wet- en regelgeving. Bij een winactie betaalt je deelnemer door persoonlijke gegevens achter te laten. Alleen na het achterlaten van een naam en e-mailadres speel je mee en maak je kans op het prijzenpakket.

Het is hierdoor laagdrempelig om mee te doen,  omdat deelname gratis is en er geen euro’s overgemaakt hoeven worden. Daarmee vergroot je de kans dat ze gaan deelnemen aan je winactie.

 

3. Hanteer AVG richtlijnen, zorg voor goede privacy

Bescherm de deelnemers van jouw winactie conform AVG wetgeving. Deze privacywet hanteert specifieke regels en vereisten met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens. De belangrijkste regels waar je rekening mee moet houden bij het organiseren van een winactie zijn de volgende: 

Wanneer je gebruik maakt van het platform van Lotify om de winactie op te zetten weet je zeker dat je aan deze voorwaarden voldoet.

4. Gelijke kans om te winnen voor iedere winactie deelnemer

Heel belangrijk: zorg ervoor dat alle deelnemers een gelijke kans hebben om te winnen! En minstens zo belangrijk, communiceer hier helder over. Zo weten deelnemers dat je niet een winnaar kiest met de meeste volgers bijvoorbeeld. Wanneer je een eerlijke trekking organiseert en ook helder communiceert over deze gelijke kansen, zul je zien dat het ook positieve impact heeft op de merkbeleving. 

Wanneer je gebruik maakt van de winactie software van Lotify is een eerlijke winnaar gegarandeerd. Met het gecertificeerde trekkingssysteem is de winnaar 100% random gekozen. Wil je hier meer over weten? Bel ons even, dan vertellen we je er graag meer over.

 

5. Openbaar aankondigen van de winnaar

Het leukste onderdeel van de winactie is natuurlijk het bekendmaken van de winnaar. Wanneer je gebruikmaakt van de software van Lotify, kiest deze tool de winnaar. Jij krijgt als organisator melding wie de winactie heeft gewonnen. Je kiest vervolgens zelf hoe je het nieuws wereldkundig maakt. 

Maak gebruik van dit moment om groots uit te pakken. Communiceer erover op het platform waar de winactie is gecommuniceerd. Schroom niet om daarnaast ook bijvoorbeeld in je nieuwsbrief melding te maken van de winnaar of er in een blog aandacht aan te schenken. En wie weet wil de winnaar er zelf ook nog wat over kwijt op socials? Maak hier gebruik van!

 

6. Verzend prijzen snel

Niks is zo vervelend als weten dat je iets hebt gewonnen en dan lang moet wachten op je prijs. Zorg er dus voor dat de prijzen binnen een redelijke termijn na de winactie verstuurd worden. Of beter nog; dat je de prijs overhandigt op het moment van bekendmaking. Hoe je het ook organiseert, laat de winnaar niet te lang wachten op z’n prijs.

 

7. Gebruik officiële regels en disclaimers

Zorg dat je juridisch alles goed geregeld hebt om jezelf en de deelnemers te beschermen. Je kunt dit van internet plukken maar wees daar erg voorzichtig mee. Het zou zomaar kunnen dat deze regels en disclaimers niet naadloos aansluiten op jouw winactie. Of je maakt gebruik van de software van Lotify voor jouw winactie. Dan weet je zeker dat je juridisch de winactie goed dichtgetimmerd hebt en niet achteraf aansprakelijk gesteld kan worden. De tool genereert namelijk automatische spel- en actievoorwaarden die conform de gedragscode van een promotioneel kansspel zijn opgesteld.

 

8. Evalueren en verbeteren

Er is altijd ruimte voor verbetering. Evalueer na afloop van de winactie wat er goed ging en wat beter kan. Wat kunnen we doen om een groter bereik te creëren? Hoe kunnen we het aantal inschrijvingen onder de views vergroten? Hoe betrouwbaar vonden de deelnemers de winactie? Kunnen we volgende keer een A/B test doen, zodat we kunnen testen welke communicatie goed werkt? Allemaal vragen die je kunt stellen, zodat je volgende keer een nog betere winactie kunt organiseren met nóg mooiere resultaten.

 
 

Tot slot: wat mag niet bij een winactie?

Voor de zekerheid willen we je graag informeren wat je niet mag wanneer je een winactie organiseert. We realiseren ons dat deze regels massaal overtreden worden door ondernemers. Dat komt jouw betrouwbare winactie natuurlijk niet ten goede. Daarnaast zien we ook dat de regels steeds verder worden aangescherpt om deelnemers te beschermen. Dus ons advies: hou je aan de regels en doe dit niet!

  • Als voorwaarde stellen dat de actie wordt gedeeld. Dat veroorzaakt spam en is daarom niet toegestaan. 
  • Als voorwaarde stellen dat je vrienden tagt of de pagina een like geeft.
  • De winactie promoten vanaf een persoonlijke pagina. Gebruik hiervoor altijd de zakelijke pagina.
  • Deelnemers onder de 18 jaar laten deelnemen zonder toestemming van hun ouders.


Ben je er klaar voor om een betrouwbare winactie op te zetten?

Wil je aan de slag met een betrouwbare winactie? Met het lezen van deze blog ben je in ieder geval al een heel eind op weg. Wil je met weinig moeite aan alle regels voldoen? Kijk dan eens wat we bij Lotify voor jou kunnen betekenen. We bieden een platform aan waarbij je zelfstandig in een uurtje een volledig branded winactie hebt opgezet die direct aan alle wettelijke regels voldoet. Maak kosteloos een account aan en ontdek hoe makkelijk het werkt.

Overweeg je om een winactie op te zetten en heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag op weg.