6147 Logoschetsen Lotify_DEF_lotify logo without tagline gradient (3)

Hoe organiseer je zelf een sociale loterij?

Ben je op zoek naar nieuwe manieren om geld in te zamelen voor jullie goede doel, sportvereniging of lokaal initiatief? Zonder je vrijwilligers te veel te belasten? Organiseer dan een sociale loterij. In dit artikel leggen we je alles uit over wat een sociale loterij inhoudt, voor wie dit interessant is en wat er komt kijken bij het organiseren van een sociale loterij.

Wat zijn sociale loterijen?

Sociale loterijen hebben het karakter van een ‘fondsenwervende loterij’ dat wil zeggen dat gestreefd wordt naar een zo hoog mogelijk percentage opbrengst voor het goede doel.

Bij het organiseren van een sociale loterij kunnen deelnemers online loten kopen en maken zij vervolgens kans op één of meerdere prijzen. Zoals de naam al prijsgeeft, hebben sociale loterijen altijd een sociaal maatschappelijk karakter. Minimaal 40% van de opbrengst gaat naar een goed doel. Dit moet altijd een goed doel zijn voor algemeen belang. Hieronder vallen de volgende branches:

 • Sport en welzijn;
 • Cultuur;
 • Onderwijs en wetenschap;
 • Natuur en milieu;
 • Zorg;
 • Ontwikkelingssamenwerking;
 • Dierenwelzijn.

Sociale loterijen dienen dus nooit een individueel of commercieel belang, maar dragen altijd iets bij aan onze samenleving. Of zoals wij het noemen: sociale loterijen maken social impact

Wet- en regelgeving rondom sociale loterijen

In Nederland hanteren we de Wet op Kansspelen. Organiseer je iets waarbij er geld of prijzen te winnen zijn? En kan de speler geen invloed uitoefenen of hij iets wint? Dan is het een kansspel. 

Omdat de overheid deelnemers aan kansspelen wil beschermen tegen verslaving en fraude, maar ook om witwassing te voorkomen, zijn er in de Wet op Kansspelen een aantal dingen vastgelegd om risico’s terug te dringen. Dit gebeurt onder andere door:

 • Vergunningen voor aanbieders van kansspelen te verplichten;
 • Toezicht op naleving en voorwaarden voor vergunningen;
 • Handhavend op te treden tegen illegale kansspelen.

De Kansspelautoriteit

De Kansspelautoriteit is de toezichthouder van de overheid op de kansspelsector. Ook is de Kansspelautoriteit bevoegd om vergunningen voor loterijen te verlenen. Wanneer de totale commerciële waarde van alle prijzen in het prijzenpakket meer dan €4.500,- waard is, dan vraag je een vergunning aan bij de Kansspelautoriteit. Valt de waarde van het prijzenpakket opgeteld onder de €4.500,-? Dan vraag je een vergunning aan bij de gemeente. 

Goed om te weten: op het moment dat je een vergunning gaat aanvragen, moet je dus van tevoren bepalen of de te winnen prijzen en premies boven de €4.500,- komen te liggen of eronder. Je hoeft in de vergunning nog niet aan te geven wat het precieze prijzenpakket gaat worden. Deze mag je dus tijdens de aanvraag- en na het verlenen van de vergunning nog aanpassen en aanvullen. Krijg je van de gemeente eenmaal een vergunning tot €4.500,- dan mag je niet boven dit bedrag uitkomen. Hetzelfde geldt voor de vergunning bij de Kansspelautoriteit. Wanneer je eenmaal de vergunning gekregen hebt, mag de totale waarde van het prijzenpakket niet meer onder de €4.500,- bedragen.

Het aanvragen van een loterijvergunning

Bij het organiseren van een sociale loterij, is het hebben van een vergunning verplicht. De vergunning die je hier voor nodig hebt, is een eenmalige loterijvergunning. Let bij het aanvragen van een eenmalige loterijvergunning goed op de volgende punten. Dit zijn namelijk de voorwaarden waar je aan moet voldoen om de vergunning te krijgen:

 • Minimaal 40% van de opbrengst gaat naar een goed doel
  • Dit betekent dat je van de totale opbrengst dus 60% aan kosten mag besteden. Onder deze kosten vallen o.a. notariskosten, accountantskosten, prijzengeld, communicatiekosten, kansspelbelasting en meer.
 • Zorg dat bij de trekking een notaris aanwezig is. Ook moet iedereen die dat wil, bij de trekking aanwezig kunnen zijn.
 • Organiseer alle activiteiten (promotie, verkoop en trekking) binnen 6 maanden. De vergunning is namelijk 6 maanden geldig.
  • Je mag tijdens deze 6 maanden 13 trekkingen doen.
  • Bij elke trekking mogen meerdere prijzen worden verloot 
  • Je zou dus bijvoorbeeld 6 maanden lang elke maand een trekking kunnen uitvoeren.
  • Let op: eenmaal een lot gekocht, speel je altijd voor alle trekkingen die nog gaan komen mee. 
 • Bij uitbesteding van (gedeeltelijke) uitvoering van de loterij sluit je een schriftelijke overeenkomst met de derde.
 • Na de trekking dien je een financiële verantwoording in bij de gemeente of de Kansspelautoriteit, afhankelijk van wie de vergunning verleende.

Je betaalt kansspelbelasting aan de Belastingdienst bij prijzen boven de €449,00.

Wil je meer weten over loterijvergunningen? Lees hier wanneer je een loterijvergunning nodig hebt en hoe je een loterijvergunning kunt aanvragen

Denk vooraf alvast na over hoeveel loten je maximaal denkt te gaan verkopen en wat de lotprijs wordt. Dit moet je invullen op het aanvraagformulier voor de vergunning. De Kansspelautoriteit mag 6-8 weken over jouw aanvraag doen, de gemeente maximaal 6 weken. De kosten voor een vergunning zijn afhankelijk van het prijzenpakket en per gemeente verschillend.

Minderjarigen

Deelnemers onder de 18 jaar oud mogen niet deelnemen aan sociale loterijen. Het brein van minderjarigen is nog niet volgroeid. Hierdoor zijn ze extra vatbaar voor gokverslaving. Vraag bij aankoop van een lot daarom altijd naar de leeftijd van de deelnemer. Ook is het verboden om de verkoop van loten door minderjarigen te laten uitvoeren. Kinderen met loten langs de deuren laten gaan mag dus niet, tenzij de Kansspelautoriteit hier anders over beslist. 

Hoe bepaal je het goede doel van de loterij?

Misschien denk je bij de term goede doelen meteen aan grote landelijke initiatieven en klinkt het organiseren van een sociale loterij als een ver-van-je-bed-show. Maar vergis je niet! Sociale loterijen zijn toegankelijk voor iedereen. Op landelijk niveau, maar zeker ook lokaal.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Nieuwe kleedkamers voor de plaatselijke sportvereniging;
 • Renovatie van het dak van het buurthuis;
 • Voer voor de dieren in de dierentuin;
 • De aanschaf van nieuwe muziekinstrumenten voor de muziekvereniging.

Je hoeft zelf geen vereniging of stichting te zijn om de organisatie van de loterij op je te nemen. De belangrijkste voorwaarde is alleen dat minimaal 40% van de opbrengst van de loterij naar een doel van algemeen belang gaat. Dus wil je bijvoorbeeld met jouw bedrijf impact maken en iets bijdragen aan de maatschappij? Dan kun je zelf een sociale loterij organiseren, waarbij je zelf het goede doel kiest.

Hoeveel tijd kost het voorbereiden van de loterij?

Het organiseren van een sociale loterij klinkt misschien erg bewerkelijk. Alleen het aanvragen van de vergunning schrikt je wellicht al een beetje af. Maar je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk! 

De Kansspelautoriteit behandelt de vergunningsaanvraag binnen maximaal 8 weken na ontvangst van de aanvraag. Heb je de aanvraag bij de gemeente ingediend? Dan betreft dit maximaal 6 weken. 

Benut deze tijd goed. Dit doe je door alvast te beginnen met het samenstellen van het prijzenpakket, jouw lotenwebsite te bouwen en je aan te melden bij een betaalprovider zoals CM.com, Mollie, Buckaroo etc.

Hieronder zie je een overzicht van de maximale doorlooptijden. Vraag dus altijd minimaal 8 weken voordat je wilt starten met de lotenverkoop de vergunning aan. 

De vergunning is in totaal 6 maanden geldig. Dit is inclusief het promoten van de loterij. De communicatie over de loterij mag dus op z’n vroegst 6 maanden voor de trekking starten.

Hoe stel je een goed prijzenpakket samen?

Een succesvolle loterij organiseren gaat uiteraard hand in hand met een super aantrekkelijke hoofdprijs. Een goed samengesteld prijzenpakket zorgt ervoor dat de loterij gaat leven onder het publiek en dat mensen eerder geneigd zijn meer loten per persoon te kopen.

Benader sponsoren

Helaas heeft niet iedereen een magazijn vol met leuke give-aways liggen. En zelf een hoofdprijs aanschaffen gaat ten koste van de opbrengst voor het goede doel. Een slimme zet zou dus kunnen zijn om sponsoren en partners te benaderen of zij misschien een leuke prijs beschikbaar willen stellen voor de loterij. In ruil geef je hen een podium, door bijvoorbeeld hun naam en logo te vermelden op de loterij website en in jullie communicatie.

Bedenk unieke ervaringen

De ervaring leert dat prijzen die een “ware ervaring” zijn voor degene die hem wint vaak zeer gewild zijn en tevens goede PR op kunnen leveren. Succesvolle voorbeelden van dit soort prijzen zijn bijvoorbeeld:

 • Een nachtje slapen in Diergaarde Blijdorp; 
 • Een wedstrijd assistent van Louis van Gaal zijn bij een competitiewedstrijd van Telstar;
 • Een potje padel met Ronald de Boer.

Wees dus creatief! Organiseer je een loterij voor de plaatselijke sportclub? Dan kan een keer meetrainen met het eerste elftal bijvoorbeeld al een ware ervaring zijn.

Het promoten van de loterij

Het doel is natuurlijk om het maximale resultaat voor het goede doel te behalen en dus zo veel mogelijk loten te verkopen. Om dit te realiseren is het belangrijk om de loterij kenbaar te maken bij zoveel mogelijk mensen. Denk vooraf dus na over een promotieplan.

Organiseer je een loterij via ons platform? Dan gaat het aanschaffen van de loten helemaal digitaal. Via een, eenvoudig zelf te bouwen, loten website kunnen mensen online loten kopen en met iDeal afrekenen. Direct na het afrekenen ontvangen zij de lotnummers per mail.

Online promotie

Door de lotenverkoop online te laten plaatsvinden, kun je goed gebruik maken van digitale kanalen zoals:

 • E-mail: bij veel loterijen is dit één van de best converterende kanalen. Stuur dus een e-mail waarin je vertelt over de loterij en het desbetreffende goede doel naar zoveel mogelijk leden, aanhangers, sponsoren etc.
 • Social media: hebben jullie een Facebook-, Twitter- of Instagram account? Maak hier gebruik van! Zorg dat je volgers op de hoogte zijn van de loterij door regelmatig iets over de loterij te posten. 
 • WhatsApp: maak de loterij persoonlijk en stuur de link van jullie loten website via WhatsApp door naar vrienden, familie, collega’s etc. Via 1 tik op de link kunnen zij direct via hun mobiel loten aanschaffen.
 • Online nieuwsbericht: vertel ook op jullie eigen website over de loterij en wat jullie met de opbrengst gaan doen. Link op deze pagina door naar de loterij website.

Offline promotie

Ook offline zijn er talloze mogelijkheden te verzinnen om de loterij onder de aandacht te brengen. Denk aan:

 • Uitdelen van flyers;
 • Posters ophangen in het buurthuis of de sportkantine;
 • Een advertentie in de regionale krant;
 • Een stukje in het programmaboekje van de regionale sportclub.


Tip: plaats altijd een QR-code op het offline promotiemateriaal. Zo kunnen mensen snel en eenvoudig een foto van de QR-code maken en vervolgens direct op hun mobiele telefoon een lot aanschaffen.

Promotie tijdens een evenement

Ben je van plan de loterij te promoten tijdens een evenement? Laat mensen dan een QR-code scannen of maak gebruik van iPads. Zet deze bijvoorbeeld op een zuil bij jullie stand of laat een promotieteam rondlopen met de iPads en spreek bezoekers van het evenement aan of zij loten willen kopen.

Beloon ambassadeurs

Winnen doe je samen! Een loterij organiseren voor een goed doel zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Maak er dan ook een gezamenlijk project van. Dit doe je door bijvoorbeeld een prijs weg te geven aan degene die (individueel of als team) de meeste loten verkoopt.

Organiseer je een loterij via ons platform? Dan kunnen ambassadeurs een eigen unieke verkooplink aanmaken. Elk lot dat via deze unieke verkooplink wordt verkocht, wordt toegekend aan die ambassadeur. Degene die de meeste loten verkoopt wint de ambassadeursprijs! 

Offline promotie

Iedereen kent de term speel bewust 18+ maar wij geloven ook in organiseer bewust. Als organisator van een loterij kun je namelijk veel doen om de deelnemers te beschermen en eerlijkheid en transparantie van de loterij te waarborgen. 

 • Organiseer nooit een loterij zonder een vergunning;
 • Communiceer duidelijke spelregels in een spelreglement of actievoorwaarden;
 • Ga bewust om (conform AVG-wetgeving) met persoonsgegevens van deelnemers;
 • Communiceer altijd speel bewust 18+ op de website en in communicatie;
 • Maak duidelijk wat er met de opbrengst van de loterij gebeurd;
 • Zorg voor een eerlijke trekking door een notaris.