6147 Logoschetsen Lotify_DEF_lotify logo without tagline gradient (3)

Tips voor het verhogen van de inkomsten uit donaties.

Fondsenwerving wordt steeds lastiger. Goede doelen halen jaarlijks minder op bij collecte lopen en culturele instellingen houden vaak nog maar net het hoofd boven water bij gebrek aan voldoende subsidies. Door donaties ook digitaal toegankelijk te maken, wordt het voor donateurs eenvoudiger om te doneren. Zo kun je het aantal donaties weer laten groeien tot de gewenste jaarlijkse opbrengst. 

Overweeg je om digitaal donaties op te halen, maar heb je nog brandende vragen? We helpen je graag op weg. 

Communicatie is key

Zorg voor een helder verhaal

Een sterk en overtuigend verhaal is essentieel om donaties te verkrijgen. Maak duidelijk wat je goede doel inhoudt en waarom het belangrijk is. Daarnaast moet het verhaal duidelijk de missie, doelen en de impact van de donaties uitleggen. 

Speel in op de emotie

Mensen doneren vaak vanuit een emotionele reactie. Zorg ervoor dat je communicatie de emoties aanspreekt, dit helpt donateurs om zich persoonlijk verbonden te voelen met het doel en motiveert hen om bij te dragen. Je kunt bijvoorbeeld laten zien hoe eerdere donaties al een verschil hebben gemaakt. Of je gebruikt storytelling techniek om een beeld te schetsen van het verschil wat met de donaties gemaakt gaat worden.

Houd donateurs op de hoogte

Blijf in contact met de donateurs door ze op de hoogte te houden van de voortgang en de impact van hun donaties. Regelmatige updates, via e-mail of sociale media, versterken de relatie met donateurs en kunnen hen aansporen om opnieuw te doneren of jouw actie bij anderen te promoten. Uiteraard moet de donateur wel de opt-in hebben aangevinkt, om akkoord te geven dat er contact opgenomen mag worden via het opgegeven e-mailadres.

Transparante communicatie

Transparantie is cruciaal bij het werven van donaties. Wees duidelijk over hoe de donaties worden gebruikt en welke resultaten zijn bereikt. Dit versterkt het vertrouwen en de geloofwaardigheid van je organisatie en moedigt mensen aan om ook te gaan doneren.

Promotie

Promotie via social media en online marketing

Gebruik social media en online marketing strategieën om de boodschap te verspreiden en een groter publiek te bereiken. Platforms als Facebook, Instagram, Tiktok en Linkedin zijn uitstekende middelen om je campagne te promoten en direct met je doelgroep te communiceren. Zorg er bij een online campagne wel voor dat de boodschap heel helder is, dat het eenvoudig is om een bericht te delen of direct te doneren. Lotify maakt het delen van het donatieformulier voor eenmalige donaties eenvoudig.

Zet lokale middelen in

Lokale gemeenschappen kunnen krachtige bondgenoten zijn in het vinden van donateurs voor jouw actie. Betrek bijvoorbeeld bedrijven, nieuwsmedia of sportverenigingen bij je campagne. Dit kan de betrokkenheid versterken en je lokale bereik vergroten. Maak bijvoorbeeld gebruik van flyers, krantjes of aanwezigheid op lokale evenementen. Juist dit persoonlijke, lokale contact kan een grote impact hebben.

Organiseer een evenement

Evenementen zijn een geweldige manier om aandacht te trekken en mensen direct te betrekken bij je doel. Of het nu gaat om een benefietconcert, een sportevenement of een online webinar, evenementen kunnen potentiële donateurs over de streep trekken om te gaan doneren. Zeker door het doneren super simpel te maken. Lotify verstrekt een QR code die doorlinkt naar het digitale donatieformulier op de website. Plaats de codes op de tafels, op posters voor op locatie en roll-ups bij de ingang en haal zo donaties op van de bezoekers.

Gebruiksvriendelijk

Maak gebruik van een digitaal donatieformulier

Een gebruiksvriendelijk donatieformulier is essentieel. Zorg ervoor dat het donatieproces simpel en snel is, met duidelijke instructies en meerdere betaalopties, waardoor een donatie zo gepiept is. Een soepele gebruikerservaring verlaagt de drempel voor potentiële donateurs om bij te dragen. 

Transparante betaling via mobiel

Doordat de donateur via online bankieren kan betalen kan de transactie snel en mobiel plaatsvinden. Dit maakt donaties op locatie (bijvoorbeeld in een theater of op een evenement) toegankelijk. Dat kan via de eigen payment service provider (PSP). Of via Lotify’s preferred partner Buckaroo. Daarmee kan een veilige en betrouwbare iDeal betaling gegarandeerd worden en profiteert de organisator van lage transactiekosten per donatie. 

E-mailadressen verzamelen

Bij het doen van een eenmalige donatie via het Lotify donatieformulier op je eigen website moet de donateur het e-mailadres opgeven, zodat deze een bevestiging van de betaling kan ontvangen. Wanneer je een opt-in toevoegt kan de donateur toestemming geven om benaderd te worden voor promotionele doeleinden (zoals een nieuwsbrief of aanbieding voor maandelijks doneren). Zo zet je een eenmalige donatie om in een structurele donateur!

Ben je er klaar voor om donaties binnen te halen?

Met deze tips wordt het nóg makkelijker om donaties te werven. Lotify zet snel digitale donaties voor je op, waarbij de privacyvoorwaarden en een veilige en simpele betaling goed geregeld zijn. Wil je hier meer over weten? Wij hebben hier ruime ervaring mee en helpen jou graag op weg. Neem gerust contact met ons op als je er nog vragen over hebt. 

Lees meer

Op zoek naar funding uit donaties?

Heb je vragen over online donaties ophalen? Of sta je je popelen om dit zelf op te zetten? Schiet direct een meeting of demo met ons in. Wij denken graag mee over de mogelijkheden.