6147 Logoschetsen Lotify_DEF_lotify logo without tagline gradient (3)

Het verschil tussen loterijen en winacties: wat moet je weten?

In de wereld van promotionele kansspelen zijn loterijen en winacties twee veelvoorkomende termen. Hoewel er bij beide prijzen te winnen vallen na een trekking op de deelnemende lotnummers, zijn er significante verschillen tussen de twee.

Wat is een loterij?

Een loterij is een kansspel waarbij deelnemers een lot kopen en vervolgens wachten op een willekeurige trekking. Winnaars worden geselecteerd op basis van toeval. Loterijen vereisen een vergunning en worden streng gereguleerd door de Kansspelautoriteit. Lees hier meer over wat voor vergunning je nodig hebt bij jouw loterij.

Wat is een winactie?

Aan de andere kant is een winactie meer een promotionele strategie. Deelname is dan ook gratis. Deelnemers kunnen prijzen winnen door specifieke acties uit te voeren, zoals het invullen van een enquête of unieke code of het kopen van een product. Ze laten daarbij hun naam, e-mailadres en eventuele andere gevraagde gegevens achter. Deelnemers van een winactie betalen dus niet in de vorm van geld (zoals bij een loterij) maar in de vorm van persoonsgegevens of aandacht voor een merk. Winacties hebben meestal geen vergunning nodig, maar organisatoren moeten nog steeds voldoen aan bepaalde regels en voorschriften. Ook hier hoort de winnaar willekeurig te worden getrokken. In de praktijk gebeurt dit helaas niet altijd. 

Via Lotify verricht je een gecertificeerde trekking waarin elke deelnemer een eerlijke kans maakt.

Verschil in doelstelling

Belangrijk is ook het doel van de twee typen kansspelen. Loterijen zijn ontworpen om geld in te zamelen voor een goed doel, terwijl winacties vaak gericht zijn op het vergroten van merkbekendheid en betrokkenheid van consumenten bij een merk. Hier zit dus een groot verschil: waar de geldelijke opbrengst van een loterij altijd ten goede komt aan een doel van maatschappelijk belang, is de “opbrengst” van een winactie juist commercieel, namelijk het verbinden van een doelgroep aan je merk.

Wet- en regelgeving

Een ander cruciaal onderscheid is de betrokkenheid van de kansspelautoriteit. Loterijen vallen onder hun strikte toezicht, terwijl winacties vooralsnog minder regulering hebben, tenzij ze bepaalde criteria overschrijden. Lees hier meer over in het blog: Een betrouwbare winactie opzetten? Lees deze 8 tips.

Als consument is het van belang om te weten of de organisator van de loterij of winactie aan alle wettelijke vereisten voldoet. Als organisator is het dan ook belangrijk de loterij of winactie op te zetten conform wet- en regelgeving. Lees meer over Organiseer Bewust en kijk hoe Lotify zorgt dat jouw loterij en winactie 100% compliant is. 

Conclusie

Kortom, terwijl loterijen en winacties beide kansen bieden om prijzen te winnen, verschillen ze aanzienlijk in hun opzet, regulering en doelstellingen. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn voordat je start met organiseren.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou?