6147 Logoschetsen Lotify_DEF_lotify logo without tagline gradient (3)

Wanneer heb ik een loterijvergunning nodig?

Als je van plan bent om een loterij te organiseren, is het belangrijk om te weten of je een loterijvergunning nodig hebt. Loterijen zijn een populaire manier om geld in te zamelen voor goede doelen of om mooie prijzen aan te bieden aan de deelnemers. In dit artikel leggen we uit wanneer je een loterijvergunning nodig hebt, welke soorten vergunningen er zijn en hoeveel geld het prijzenpakket maximaal mag zijn per vergunningssoort.

Wat is een loterijvergunning?

Een loterijvergunning is een officiële toestemming van de overheid (KSA) of lokale gemeente om een loterij te organiseren. Het hebben van een vergunning zorgt ervoor dat je legaal een loterij kunt houden en voorkomt dat je in strijd bent met de wet. De vergunning stelt ook bepaalde regels en voorschriften op waaraan je moet voldoen bij het organiseren van de loterij. Voor een besloten loterij, bijvoorbeeld op een besloten bijeenkomst, heb je geen vergunning nodig. Voor een openbare loterij heb je altijd een vergunning nodig, wel kan de soort loterijvergunning verschillen. Benieuwd wat voor soort loterijvergunning je nodig hebt, lees dan gauw verder!

Gemeentevergunning

Als je een kleinschalige loterij wilt organiseren, zoals een buurtloterij of een verenigingsloterij, heb je meestal een gemeentevergunning nodig. Deze vergunning wordt verstrekt door de gemeente waarin je de loterij wilt organiseren. De regels en vereisten voor een gemeentevergunning kunnen per gemeente verschillen, dus het is belangrijk om contact op te nemen met de betreffende gemeente voor specifieke informatie.

Prijzenpakket bij een gemeentevergunning

De waarde van het prijzenpakket bij een loterij met een gemeentevergunning is vaak beperkt. In de meeste gevallen mag de totale waarde van de prijzen samen, niet hoger zijn dan €4.500,-. Het is belangrijk om dit bedrag niet te overschrijden, anders kan dit leiden tot illegale praktijken en mogelijke sancties.

Grote loterijvergunning

Voor grootschalige loterijen is er een aparte vergunning vereist, vaak aangeduid als een “grote loterijvergunning”. Deze vergunning wordt verstrekt door de Kansspelautoriteit, een overheidsinstantie die toezicht houdt op kansspelen in Nederland.

Prijzenpakket bij een grote loterijvergunning

De maximale waarde van het prijzenpakket bij een grote loterijvergunning is hoger dan bij een gemeentevergunning. In de meeste gevallen mag de totale waarde van de prijzen oplopen tot enkele miljoenen euro’s. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op.  

Conclusie

Om ervoor te zorgen dat je loterij legaal is en voldoet aan de wetgeving, is het belangrijk om te controleren of en welke  loterijvergunning je nodig hebt. Voor kleinschalige loterijen is meestal een gemeentevergunning vereist, terwijl grootschalige loterijen een grote loterijvergunning nodig hebben van de Kansspelautoriteit. Zorg ervoor dat je de specifieke regels en vereisten kent en dat je het maximale bedrag van het prijzenpakket niet overschrijdt om problemen te voorkomen.

Ben je zo ver dat je de loterij wil gaan organiseren? Lees dan onze blogs voor meer tips en inspiratie. Bijvoorbeeld een stappenplan voor het aanvragen van een loterijvergunning, of tips voor het organiseren van een online loterij

Kom je er na het lezen van deze informatie over de verschillende loterijvergunningen toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij het organiseren van een loterij van A tot Z, dus ook bij het aanvragen van de loterijvergunning. 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou?